Доктор Йордан Спирдонов  откри иновативна модифицирана техника на тънкоиглена аспирационна

...
Доктор Йордан Спирдонов  откри иновативна модифицирана техника на тънкоиглена аспирационна
Коментари Харесай

Български лекар откри иновативна модификация на биопсия, подобряваща диагностиката при тумори


Доктор Йордан Спирдонов  откри новаторска модифицирана техника на тънкоиглена аспирационна биопсия, която разрешава взимане на до 5.5 пъти повече цитологичен материал в съпоставяне със общоприетите техники, оповестиха от УМБАЛ „ Царица Йоана “-ИСУЛ. Очаква се тази неповторима трансформация доста да усъвършенства диагностиката при рак на млечната,  щитовидната жлеза и тумори с друга локализация.

Като златен стандарт в диагностиката на карцином на млечната, щитовидната жлеза и тумори с друга локализация се одобряват иглените биопсии, чрез които се взима биологичен материал от болестния сектор за микроскопско проучване. Въпреки своите преимущества, в до 25% от случаите, тънкоиглената аспирационна биопсия не дава задоволително биологичен материал и това постанова повторна намеса.  Именно този проблем взема решение изобретената от доктор Спирдонов трансформация на тънкоиглена аспирационна биопсия.

Откривателят на техниката е експерт по образна диагностика и част от екипа на Университетска многопрофилна болница за интензивно лекуване „ Царица Йоанна - ИСУЛ ”, гр. София, където докторът показа публично новата трансформация. Усилията на доктор Спирдонов са ориентирани към ранна диагностика на рака на млечната жлеза, включващи всички образни способи, в това число и ядрено-магнитен резонанс. Приставката за скенер на тяло, подобряваща диагностиката на рака на млечните жлези, която беше изобретена от него, е приета и от международната здравна общественост. С нея той завоюва наградата доктор на годината в категория „ Иновации “ за 2021 година

„ Дълги години се сблъсквам с казуса за незадоволителната диагностична стойност на предоперативните биопсични проучвания, което попречва диагностиката и стадирането на рак на млечната жлеза. Това води до нужда от повторна намеса или неправилно негативни резултати. “, разяснява доктор Спирдонов.

„ Така доближих до концепцията за нужда от усъвършенстване на техниката на взимане. Започнах да мисля в посока създаване и използване на друг метод за приемане на по-голямо количество цитологичен материал. За интервал от 6 години (2016-2022 г.) направих над 900 тънкоиглени аспирационни биопсии под ултразвуков надзор. Наблюденията демонстрираха, че количеството на взетата биологична проба образно е доста повече с модифицираната и внедрена нова техника. Виждайки тези резултати, взех решение да образувам екип, с който да обективизираме метода, с цел да го онагледим на сътрудниците. Използвахме черен дроб и необятен гръбен мускул на прасе, като биологично най-близки до човешките. Измерванията се организираха от оторизиран експерт в единствената  профилирана за примери лаборатория на Български Институт по Метрология. Резултатите демонстрираха, че даже минималната количествена стойност на биопсичен материал, извлечен посредством новата техника, превъзхожда по количество взетия материал със общоприетите техники. Извършеният разбор сподели, че при сравнение на резултатите със общоприетия метод се получава статистически значима разлика ", добави още той.

Доктор Спирдонов има вяра, че новата трансформация, която кръщава “модус Спирдонов 1 ”, доста ще усъвършенства диагностиката на тумори с друга локализация в международен мащаб, защото интернационалната статистика демонстрира, че до 25% от пробите по света са незадоволителни за слагане на диагноза.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР